www.ATIsk.szm.sk

 

 

 Správy

 Testy

 Galéria

* Pretaktovanie

 Ovládače

* Poradňa 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hlavná stránka

 

ATI Radeon 7500 DDR a SDR

Rad 7500 v našom teste zastupujú dva modely Radeon 7500 64M DDR V/D/VO a Radeon 7500 64M SDR V/D/VO. Obe karty majú na rovnaké možnosti výstupu. Disponujú rovnakými konektormi, a to CRT (analógový monitor), DVI (digitálny monitor/LCD), VO (výstup na video – Video Out – 7 kolikový konektor, ktorý funguje súčasne ako S-VHS a so špeciálnou redukciou (súčasť balenia) aj ako kompozitný VHS výstup – cinch).

 

Radeon 7500 64M SDR je osadený 64 MB pamäte SDRAM od spoločnosti Hynix. Sú to kvalitné pamäte, ale zázraky od nich nečakajte. Má aktívny chladič (chladič s ventilátorom) na hlavnom grafickom procesore. Srdcom tejto karty je grafický procesor Radeon, ktorý je vybavený 0,15 mikrónovou technológiou a je taktovaný iba na 165 MHz. Pamäte sú taktované na 250 MHz. Bezpečne pretaktovať sa dal procesor iba na 183 MHz a pamäť na 273 MHz. Hlavným účelom tejto karty je to, aby konkurovala GeForce 2, nie GeForce 3 alebo 4.

Radeon 7500 64M DDR je osadený rovnako 64 MB RAM, ale tentoraz sú to pamäte DDR od spoločnosti Hyundai. To sa, samozrejme, odrazilo aj na výkone, ktorý bol o niečo vyšší. Jadro je taktované na frekvenciu 182 MHz a pamäť na 270 MHz (540 MHz DDR), čo tiež pomáha zvýšiť výkon. Mimochodom v prípade, že použijete drivery OMEGA, výkon v aplikáciách vzrastie tiež zhruba o 10 %. Dostanete sa tak na úroveň G2 Ti VX. Jadro tohto Radeonu sa podarilo pretaktovať na stabilnú hodnotu 200 MHz a pamäť na 301 MHz. Ani jedna karta nemá ATI Rage Theatre čip, ktorý nájdete pri drahších modeloch ATI. Napriek tomu sa pri prehrávaní DVD video nemusíte vidieť čierno, lebo takmer každý dostupný softver má priamu podporu akcelerácie ATI. Z výsledkov je zrejme, že svojím výkonom Radeon za GeForce2 Ti mierne zaostáva, ale s vhodným ovládačom dokáže zázraky.